Kokosanki

Pyszne ciasteczka kokosowe, kokosanki. Przygotowywane w okresie świątecznym przez nasze Mamy i Babcie.

Błyskawiczne do zrobienia.

Idealne, by zaspokoić potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego, lub by wykorzystać nadmiarowe białka.

Ciasteczka wychodzą słodkie, mocno kokosowe i nieco gumiaste. Takie podobno mają one być 🙂

UWAGA: Trzymane w temperaturze pokojowej po czasie nieco twardnieją i nabierają chrupkości.

To jedna z propozycji na ciasteczka świąteczne.

  • 4 białka
  • 120 g drobnego cukru
  • 200-250 g wiórków kokosowych
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Białka ubijamy na sztywna pianę. Pod koniec stopniowo, łyżka po łyżce, dodajemy cukier. Wlewamy sok cytrynowy, krótko miksujemy. Mąkę mieszamy z wiórkami kokosowymi. Dodajemy do ubitych białek, delikatnie mieszając szpatułką.

Za pomocą łyżeczki nabieramy porcje masy. Formując okrągłe ciasteczka, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-18 minut (do lekkiego zezłocenia).


Polecam również przepis na
Ciasto „Kwiatuszek” z brzoskwiniami