Sałatka z tortellini i pesto

Bardzo prosta sałatka z tortellini/sacchettini, z dodatkiem czerwonej cebulki oraz pomidorków i mozzarelli. Taka troszkę w stylu caprese….. brakowało mi tylko bazylii…. a że nie miałam jej akurat w domu, połączyłam z majonezem odrobinę bazyliowego pesto.

Aby sałatka ładnie wyglądała radzę zmieszać z majonezem same pierożki, a dopiero potem dodać resztę składników. Z pewnością kilka listków świeżej bazylii nada jej pięknego wyglądu.

Moim zdaniem sałatka najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce kiedy smaki ładnie się ze sobą połączą. Z tego też względu jest to fajna sałatka do pracy.

  • 250 g tortellini serowego (u mnie sacchettini z ricottą)
  • 125 g mini kulek mozzarelli
  • 1 czerwona cebulka
  • 150-200 g pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki łagodnego majonezu
  • 1 łyżeczka pesto
  • 1 łyżeczka octu z białego wina
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Majonez łączymy z pesto i octem winnym. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ziołami.

Pierożki szykujemy zgodnie z opisem na opakowaniu (u mnie były gotowane w gorącej wodzie przez 3 minuty). Odcedzamy. Po przestudzeniu mieszamy z majonezem. Przekładamy do miski, w której będziemy je podawać.

Dodajemy osączoną z zalewy mozzarellę, pokrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz drobno posiekaną cebulkę.

Podajemy po schłodzeniu.