Jajka faszerowane brokułem

Bardzo fajna propozycja na faszerowane jajka wielkanocne. Jeśli znudziła Ci się klasyka, a więc jajka faszerowane pieczarkami, szynką, czy te z musztardą, jajka z nadzieniem brokułowym powinny odmienić tę monotonię. Smakują bardzo dobrze i wyglądają niezwykle wiosennie.

  • 5-6 jajek
  • 1 mały brokuł
  • 1 mała cebula
  • 1-2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  • ole

Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy na pół. Oddzielamy żółtka od białek.

Brokuł dzielimy na różyczki. Gotujemy w lekko osolonym i osłodzonym wrzątku. Odcedzamy. Po przestudzeniu drobno siekamy lub miksujemy w rozdrabniaczu (tylko przez chwilkę, na mniejsze części, nie na pastę).

Cebulę drobno siekamy, smażymy na niewielkiej ilości oleju, do zeszklenia.

W misce umieszczamy rozdrobnione brokuły, zeszkloną cebulę oraz starte na drobnych oczkach tarki żółtka. Dodajemy majonez. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy.

Przygotowaną pastą nadziewamy połówki jajka.

Uwagi! Część startych żółtek oraz posiekanych brokułów można odłożyć do dekoracji (do posypania po wierzchu jajek).

Inspiracja: gkpk 5/2015