Sałatka śledziowa z ogórkiem i fasolą

Smaczna i sycąca sałatka śledziowa, to propozycja np na kolację ale też i na Święta. Mamy tutaj śledzie, ziemniaki, czerwoną fasolę oraz ogórki konserwowe.

Oglądając zdjęcia potraw w sieci, a w szczególności na Instagramie, podziwiam talent niektórych osób do stylizacji jedzenia. Idąc tym tropem, że powinno się np sałatki pokazywać nie zmieszane/ubrudzone z sosem, przygotowałam wystylizowaną sałatkę w miseczce. Patrzyłam jednak na nią, patrzyłam na resztę sałatki w drugiej misce, ze składnikami „utetłanymi” sosem i stwierdziłam, że jednak ja sama wolałabym widzieć danie takim, jakie ono jest, jeśli zdecyduję się na jego wykonanie.

A do Was które zdjęcie bardziej przemawia? Dajcie koniecznie znać.

  • 1 op. śledzi a’la matias
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • natka

Sos:

  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • sól, pieprz, cukier

Ziemniaki gotujemy w łupinkach w osolonej wodzie na półtwardo. Odcedzamy. Po przestudzeniu obieramy i kroimy w kostkę.

Śledzie zalewamy niewielka ilością mleka. Odstawiamy do namoczenia. Następnie odcedzamy, płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę.

Ogórki i cebulę kroimy w kostkę.

Fasolę osączamy z zalewy, przelewamy na sicie zimną wodą.

Majonez łączymy ze śmietaną. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Składniki sałatki mieszamy. Posypujemy posiekaną natką.