Sałatka z tuńczyka z jabłkiem i awokado

Prosta sałatka składająca się z tuńczyka, czerwonej cebuli, jabłka i awokado. Na początku zastanawiałam się czy te składniki będą ze sobą pasować, ale ostatecznie okazało się, że połączenie jest bardzo trafione i bardzo smaczne. Tym co działa tutaj na plus, oprócz smaku, jest też złożoność tekstur – chrupiące jabłko oraz cebula stoją w kontrze do miękkiego awokado i tuńczyka. Razem bardzo fajnie się to komponuje. Teraz, po spróbowaniu, nie mam już wątpliwości, że składniki świetnie do siebie pasują. Myślę też, że gdyby jabłko i awokado pokroić na mniejsze kawałki, mogłaby to być też świetna pasta do tortilli czy muszli makaronowych.

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 1 czerwona cebula
  • 1 zielone jabłko (granny smith)
  • 1 awokado hass
  • garść posiekanych orzechów (włoskie/laskowe/pekan/płatki migdałowe lub inne ulubione)
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • niewielka ilość soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku

Tuńczyka odsączamy z zalewy i rozdrabniamy widelcem na mniejsze kawałki.

Cebulę kroimy w dość drobną kostkę.

Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w drobną kostkę.

Awokado obieramy, usuwamy pestkę, kroimy w drobną kostkę. Łączymy z jabłkiem i skrapiamy sokiem z cytryny.

Orzechy prażymy na rozgrzanej, suchej patelni.

Majonez łączymy ze śmietaną, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, mieszamy.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce. Podajemy solo lub z kromką świeżego pieczywa.