Sernik Tiramisu

Sernik Tiramisu inspirowany tym z bloga KwestiaSmaku. Pyszny. Zdecydowanie jest to sernik „na bogato” zarówno jeśli chodzi o smak, jak i ilość i koszt składników. Z tego względu myślę, że jest to sernik na wyjątkowe okazje.

Przygotowując piankę kawową, nie dodawajcie do niej więcej cukru. Ona nie powinna być zbyt słodka, bo dzięki temu fajnie równoważy się ze słodkim sernikiem i słodkim ganache czekoladowym.


A jeśli lubisz serniki i chcesz upiec taki z efektem WOW, to z całego serca polecam sernik z musem czekoladowym. Moim zdaniem jest to jeden z najlepszych serników jakie jadłam.

Fajny jest też klasyczny sernik z rosą.

Spód:

  • 200 g podłużnych biszkoptów (savoiardi)
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 75 g masła, roztopionego
  • 50 ml mocnej kawy (zaparzam 1 szklankę mocnej kawy, odlewam 50 ml do spodu, a pozostałą kawę łączę z cukrem oraz likierem amaretto i nasączam nią biszkopty)

Sernik:

  • 900 g – 1 kg twarogu sernikowego (u mnie 2 x 450 g twarożku Mój Ulubiony)
  • 250 g mascarpone
  • 1 szkl. cukru
  • 1 op. budyniu śmietankowego, bez cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 jajka + 2 żółtka
  • okrągłe biszkopty (u mnie dosyć twarde, średniej wielkości, nie petitki)
  • ciemne kakao
  • 150 ml kawy + około 50 ml likieru amaretto + 2 łyżeczki cukru

Pianka kawowa:

  • 500 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2-3 łyżeczki cukru
  • 4-5 płaskich łyżeczek żelatyny

Polewa:

  • 80 g śmietanki 36 %
  • 1 łyżka masła
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady deserowej

Podłużne biszkopty mielimy na piach w rozdrabniaczu (najlepiej partiami), mieszamy z ciemnym kakao. Dodajemy roztopione masło oraz kawę, mieszamy. Powstałą masę ciasteczkową dajemy na dno tortownicy (24 cm) wyłożonej na dnie papierem do pieczenia, wyrównujemy dociskając łyżką. Spód zapiekamy przez około 7-10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.


W misie miksera umieszczamy twaróg, mascarpone, jajka i żółtka, proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną oraz ekstrakt waniliowy i cukier, miksujemy krótko, tylko do połączenia.

Na podpieczony spód wykładamy 1/3 część masy serowej. Układamy na niej nasączone w kawie okrągłe biszkopty, oprószamy ciemnym kakao. Wykładamy znowu 1/3 części masy serowej, a na niej kolejną porcję biszkoptów + warstwę kakao. Wykładamy ostatnią część masy serowej.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 35-45 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.


W szklance umieszczamy 4 łyżeczki żelatyny, 2 łyżeczki cukru oraz 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, zalewamy je gorącą (ale nie wrzącą) wodą. Mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia.

Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy tężejącą kawę, miksujemy do połączenia. Piankę kawową wykładamy na zimny sernik.


Śmietankę oraz masło podgrzewamy. Tuż przed momentem wrzenia zdejmujemy z palnika, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Odstawiamy. Po około 2 minutach mieszamy całość, aż do otrzymania jednolitej polewy. Wylewamy ją na wierzch sernika.

Odstawiamy do schłodzenia.