Ciasto „Frappuccino”

Inspirację na to ciasto znalazłam na jednym z moich ulubionych blogów „Zjem to„. Muszę powiedzieć, że wyszło takie, jak się spodziewałam – wspaniałe! Jestem ogromną fanką kawowych smaków w wypiekach. Szczególnie wtedy, kiedy przeplatają się one ze słodkim akcentem, w tym wypadku z masą kajmakową.

Jeśli szukacie ciasta na specjalne okazje, ciasta na święta, czy rodzinne uroczystości, to zdecydowanie polecam Wam ciasto Frappuccino. Całościowo komponuje się idealnie. Dla mnie to mocne 9/10! 🙂


Jeżeli lubisz połączenie kawy i kajmaku w wypiekach, to koniecznie zobacz też przepis na ciasto kajmakowo-kawowe na jasnym biszkopcie.

Biszkopt:

  •  4 jajka
  •  2/3 szklanki cukru
  •  3/4 szkl. mąki pszennej
  •  2-3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki zimnej wody

Masa kajmakowa:

  •  500 g serka mascarpone
  •  3 lekko kopiaste łyżki masy kajmakowej

Masa kawowa:

  •  250 g serka mascarpone
  •  250 g śmietanki 30 %
  •  2 łyżki cukru pudru
  •  1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  •  1 łyżka Amaretto

Dodatkowo:

  •  300 ml wody + 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej + 1 łyżeczka cukru
  •  około 160-170 g okrągłych biszkoptów
  •  kakao do oprószenia wierzchu

Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec, łyżka po łyżce, dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Obroty miksera zmniejszamy, wlewamy olej oraz wodę. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy, delikatnie mieszamy szpatułką.

Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.


Kawę łączymy w miseczce wraz z cukrem. Zalewamy gorącą wodą, mieszamy, odstawiamy do przestudzenia. Kilkoma łyżkami zaparzonej kawy nasączamy przestudzony biszkopt. Pozostałą kawę odkładamy.


W misie miksera umieszczamy serek mascarpone oraz kajmak. Miksujemy krótko, tylko do połączenia się składników. Powstałą masę wykładamy na nasączony biszkopt kakaowy. Wyrównujemy.

Na masie kajmakowej rozkładamy, jeden obok drugiego, nasączone w kawie okrągłe biszkopty (biszkopty nasączamy poprzez posmarowanie ich pędzelkiem silikonowym moczonym w kawie, lub zanurzenie ich w misce z kawą na dosłownie 1 sekundę).


W misie miksera umieszczamy serek mascarpone, schłodzoną śmietankę oraz cukier puder i kawę rozpuszczalną. Miksujemy do uzyskania gęstego kremu. Na koniec wlewamy odrobinę likieru, mieszamy. Masę wykładamy na ciasto, wyrównujemy.

Na wierzchu rozkładamy kolejną porcję biszkoptów nasączonych w kawie.

Odstawiamy do stężenia.

Przed podaniem oprószamy kakao.