Ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą

Bardzo proste i szybkie do przygotowania ciasteczka orzechowe, na punkcie których Wasi bliscy oszaleją 🙂 Jestem w stanie się o to założyć, tak bardzo jestem pewna ich smaku. U mnie przynajmniej zrobiły furorę i to był prawdziwy ciasteczkowy HIT 🙂

Te pyszne ciasteczka o smaku masła orzechowego przygotujesz dosłownie z kilku składników. Czekoladowe gwiazdki nadają im uroku i nieco zimowego charakteru, ale równie dobrze możesz wykorzystać pokrojoną na mniejsze kawałki czekoladę 😉

Ciasteczka są bardzo kruche i delikatne. Koniecznie zostaw je do wystudzenia na blaszce i dopiero zimne przenoś na talerzyk.

Na około 25 ciasteczek:

  • 250-260 g gładkiego masła orzechowego/pasty orzechowej
  • 80 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • około 25 sztuk gwiazdek czekoladowych Milka (małe opakowanie 30g)

W misie miksera umieszczamy masło orzechowe oraz cukier puder. Miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy jajko oraz ekstrakt waniliowy, miksujemy dalej, aż do otrzymania gładkiej masy.

Masę dzielimy na kawałki i formujemy kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego (o wadze max 15g). Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, zachowując odstępy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10-12 minut (aż ciasteczka zaczną delikatnie pękać).

Na środek ciepłych jeszcze ciasteczek kładziemy czekoladową gwiazdkę, delikatnie dociskamy (ciasteczka po wyjęciu z piekarnika będą jeszcze bardzo miękkie, czekoladki nie dociskamy zbyt mocno, aby nie uszkodzić ciastka). Odstawiamy na blaszce, aż ciasteczka lekko przestygną, a czekoladka się roztopi i przyklei do ciastka.