Kruche ciasteczka z orzeszkami i skórką pomarańczową

Kruche ciasteczka z orzeszkami ziemnymi i skórką pomarańczową oblane czekoladą, z dodatkową ilością orzeszków i skórki na wierzchu. Niby proste, a jednak bardzo wykwintne.

Szybkie i proste do przygotowania.

Zdecydowanie polecam.

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżka przyprawy korzennej
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 250 g masła
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 70 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, posiekanej na mniejsze kawałki
  • 70 g orzeszków ziemnych niesolonych (lub krokantu)

Dodatkowo:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 1/4 szkl. kremówki
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • posiekane, prażone orzeszki ziemne

Orzeszki ziemne przekładamy na rozgrzaną patelnię, prażymy przez chwilę, co jakiś czas potrząsając patelnią. Przekładamy na deskę do krojenia i drobno siekamy.

Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy cukier puder, przyprawę korzenną, proszek do pieczenia oraz pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, siekamy nożem do połączenia. Następnie dodajemy jajko oraz żółtka, a także posiekaną skórkę pomarańczową i orzeszki. Wyrabiamy gładkie ciasto. Wstawiamy na około 30 minut do lodówki.

Schłodzone ciasto wałkujemy na lekko podsypanej mąką stolnicy. Wykrawamy foremką lub większym kieliszkiem kółka (u mnie około 5-6 cm średnicy). Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 13-15 minut.

Czekoladę łamiemy na kawałki i razem ze śmietanką podgrzewamy w kąpieli wodnej. Przygotowaną polewę rozprowadzamy na upieczonych, przestudzonych ciasteczkach.  Wierzch posypujemy orzeszkami oraz skórką pomarańczową.

Źródło