Tortilla zapiekana z mięsem mielonym

Taka tortilla z mięsnym farszem, podana na sosie pomidorowym i zapieczona w piekarniku, to bardzo fajna propozycja na obiad czy ciepłą kolację.

Mój mąż, gdy podczas jedzenia kilkukrotnie powtarza: „że dobre”, to znaczy, że wyjątkowo mu smakuje – a tu powtarzał nawet po skończonym posiłku 🙂 I tak sobie patrzę na te zdjęcia, i myślę, że one kompletnie nie oddają tego, jakie to było dobre 😉

Przygotowując to danie inspirowałam się meksykańską Enchiladas (enchiladą? odmienia się to?).

  • 500 g mięsa mielonego drobiowego
  • 1 cebula
  • 140-160 g kukurydzy konserwowej (mała puszka)
  • zioła prowansalskie
  • mielona papryka
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%

Sos pomidorowy:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 słoik passaty pomidorowej (u mnie Mutti, polecam)
  • oregano, bazylia, tymianek
  • cukier do smaku
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 1 op. pszennych tortilli (5 sztuk)
  • około 400 g tartego żółtego sera (u mnie cheddar z mozzarellą)
  • 5 łyżeczek kwaśnej, gęstej śmietany 18%
  • cebulka dymka

Obie cebule kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy.

Połowę cebuli podsmażamy w rondelku, a gdy się zeszkli, dodajemy posiekany drobno czosnek. Smażymy przez chwilę, cały czas mieszając. Następnie wlewamy passatę pomidorową i gotujemy na małym ogniu, aż sos wyraźnie zgęstnieje. Doprawiamy do smaku cukrem, suszonymi ziołami oraz solą i pieprzem.

Na osobnej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, podsmażamy na nim resztę cebuli. Następnie dodajemy mięso i smażymy do czasu, aż straci różowy kolor. Oprószamy mieloną papryką, ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem do smaku. Pod koniec dodajemy osączoną z zalewy kukurydzę. Po przestudzeniu łączymy z kwaśną śmietaną (1 łyżka).


Na dnie naczynia żaroodpornego rozprowadzamy niewielką ilość sosu.

Na każdym placku tortilli rozprowadzamy niewielką ilość sosu pomidorowego (można pominąć ten krok), posypujemy niewielką ilością sera, wykładamy porcję mięsa, rozprowadzamy na nim mniej więcej 1 łyżeczkę kwaśnej śmietany i znów posypujemy niewielką ilością sera. Placek tortilli zwijamy jak krokiety lub po prostu zwijamy w rulon. Układamy obok siebie w naczyniu żaroodpornym.

Wierzch tortilli smarujemy pozostałym sosem pomidorowym. Posypujemy resztą sera. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut.

Przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną zieloną częścią cebulki dymki.