Sałatka makaronowa z mięsem mielonym

Sałatka makaronowa z mięsem mielonym to smaczna propozycja na każdą okazję.

Na blogu znajdziecie 2 przepisy na warstwową sałatkę z mięsem mielonym (Warstwowa sałatka z mięsem mielonym i mozzarellą oraz Sałatka Gyros z mięsem mielonym). Obie sałatki są wspaniałe.

Tym razem sałatka makaronowa z mięsem mielonym, papryką, kukurydzą, czerwoną fasolką, ogórkami konserwowymi, a całość otulona sosem majonezowo-ketchupowym.

  • 200 g drobnego makaronu np kolanka
  • 400 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe, ale może być dowolnie)
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4-5 ogórków konserwowych
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 2-3 łyżki ketchupu
  • zioła prowansalskie
  • mielona papryka słodka i ostra
  • sól, pieprz

Mięso mielone wrzucamy na patelnię z niewielką ilością rozgrzanego oleju. Smażymy, często mieszając, aż straci różowy kolor. Dodajemy koncentrat pomidorowy i podlewamy 3-4 łyżkami wody. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, mieloną papryką słodką i ostrą. Smażymy, aż wszystkie płyny odparują z patelni. Studzimy.

Makaron gotujemy na al dente wg wskazówek zamieszonych na opakowaniu. Odcedzamy.

Cebulę, ogórki konserwowe oraz paprykę kroimy w drobną kostkę.

Kukurydzę i czerwoną fasolę odsączamy z zalewy, przepłukujemy na sicie pod bieżącą wodą. Odstawiamy do osączenia.

Majonez łączymy z ketchupem. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą w dużej misce.