Zupa porowo-serowa z mięsem mielonym

Zupa serowo-porowa z mięsem mielonym i ziemniakami to propozycja na fajny i rozgrzewający obiad. Dodatek ziemniaków w zupie oraz mielonego mięsa sprawiają, że zupa jest sycąca i taka dość „konkretna”. Podając na obiad taką zupę, nie trzeba już szykować drugiego dania 😉

Zupa porowo-serowa z mięsem mielonym to zdecydowanie „nasze smaki”. Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje.

  • 400-500 g mielonego mięsa drobiowego (z indyka lub z nóg kurczaka)
  • 2 pory
  • 1 cebula
  • 2-3 średniej wielkości ziemniaki
  • 1,5-2 l bulionu warzywnego
  • 1 listek laurowy
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu
  • 50-100 g serka topionego śmietankowego
  • kilka łyżek śmietanki 30%
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta mielonego imbiru
  • szczypta mielonej ostrej papryki
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, a po chwili również mięso mielone. Gdy mięso zacznie tracić różowy kolor, oprószamy je szczyptą mielonej papryki, szczyptą imbiru oraz solą i pieprzem. Smażymy aż do lekkiego zarumienienia. Odstawiamy.

Pora kroimy na półplasterki, obsmażamy na malutkim ogniu, na niewielkiej ilości oliwy, do zeszklenia (uwaga, by por się nie przypalił; ja zwykle smażę „na 3” przy 9 stopniowej skali palnika). Następnie wlewamy bulion, dodajemy ziarenka pieprzu oraz listek laurowy i pokrojone w małą kostkę ziemniaki. Gotujemy przez około 20-25 minut (lub krócej/dłużej; do miękkości ziemniaków). Pod koniec dodajemy usmażone mięso.

Pokrojony na mniejsze kawałki serek topiony mieszamy ze śmietanką i chochelką zupy. Gdy się połączą dodajemy do zupy. Doprawiamy do smaku szczyptą gałki muszkatołowej, szczyptą ostrej papryki oraz solą i pieprzem. Podgrzewamy jeszcze 2-3 minutki.

Podajemy posypane posiekaną natką.