Ciasto Prince Polo

Ciasto Prince Polo to smaczny przekładaniec, na który składa się biszkopt kakaowy z budyniową masą czekoladową oraz bakaliową wkładką. To właśnie we wkładce znajdują się pokruszone wafelki Prince Polo, a także mielone orzechy oraz wiórki kokosowe.

Ciasto jest ciekawe w smaku, wysokie i podzielne. Kusiło mnie już od dawna, ale dopiero niedawno zrobiłam je po raz pierwszy.

Przechowywałam je w pojemniku w lodówce i właśnie takie schłodzone smakowało mi najbardziej.

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 6 lekko kopiastych łyżek drobnego cukru
  • 6 lekko kopiastych łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 2-3 łyżki oleju
  • szczypta proszku do pieczenia – opcjonalnie

Wkładka ciasteczkowo-bakaliowa:

  • 6 białek
  • 1 szkl. drobnego cukru
  • 100 g mielonych orzechów
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 4 wafelki Prince Polo xxl

Masa:

  • 6 żółtek
  • 750 ml mleka 3,2%
  • 5 łyżek cukru
  • 4 lekko kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 lekko kopiaste łyżki mąki pszennej
  • 100 g czekolady deserowej
  • 200 g miękkiego masła
  • 2-3 łyżki rumu – opcjonalnie

Polewa:

  • 75 g śmietanki 30%
  • 1 łyżka masła – 25 g
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki żelatyny

Biszkopt kakaowy

Białka ubijamy na sztywną pianę. Gdy tylko mocno się spienią, dodajemy po 1 łyżce cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku, za każdym razem miksujemy do połączenia. Wlewamy olej. Na sam koniec dodajemy mąkę przesianą z kakao (i opcjonalnie proszkiem do pieczenia). Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm), wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut.

Po przestudzeniu kroimy na 2 blaty.

Wkładka orzechowo-ciasteczkowa:

Białka ubijamy. Gdy mocno się spienią zaczynamy stopniowo dodawać drobny cukier (miksujemy za każdym razem przez 2-4 minutki). Na sam koniec dodajemy mielone orzechy, wiórki kokosowe oraz pokruszone ciasteczka (nie wszystkie muszą być bardzo drobno pokruszone, mogą zostać gdzieniegdzie niewielkie kawałki), delikatnie mieszamy szpatułką.

Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (21x32cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut.

Masa:

Do większego garnuszka (najlepiej taki 1 – 1,5 l) wlewamy około 3/4 szklanki mleka, dodajemy żółtka oraz obie mąki. Dokładnie mieszamy rózgą kuchenną.

Pozostałe mleko (2 i 1/4 szklanki) przelewamy do dużego garnka, dodajemy cukier, doprowadzamy do wrzenia. Na gotujące się mleko, wlewamy, cały czas mieszając, przygotowaną wcześniej mieszankę. Gotujemy, aż do zgęstnienia (+ 2-3 minutki dłużej). Do gorącego budyniu dodajemy 50 g czekolady, mieszamy do połączenia. Studzimy.

Miękkie masło ucieramy na puch. Łyżka po łyżce dodajemy przestudzony budyń. Na koniec dodajemy posiekaną drobno czekoladę (50g) oraz rum do smaku.

Składanie ciasta:

Na jednym blacie kakaowym rozprowadzamy połowę masy. Dajemy wkładkę bakaliowo-ciasteczkową. Rozprowadzamy resztę masy, przykrywamy ją drugim blatem biszkoptowym.

Wierzch dekorujemy dowolną polewą.

Polewa:

Żelatynę zalewamy 6 łyżeczkami zimnej wody, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia.

W rondelku umieszczamy masło, kremówkę, cukier i kakao, podgrzewamy na małym ogniu, do połączenia składników. Do ciepłej masy dodajemy napęczniałą żelatynę, mieszamy do jej rozpuszczenia. Odstawiamy na kilka minut, po czym wylewamy na wierzch ciasta. Dodatkowo można posypać płatkami migdałowymi lub posiekanymi orzechami (u mnie laskowe).