Sałatka brokułowa z wędzonym kurczakiem i camembertem

Sałatka z brokułami, czerwoną fasolką, wędzonym kurczakiem i camembertem. Ciekawa w smaku, ale dość intensywna w zapachu 😉 Podejrzewam, że w takim połączenie nie będzie to sałatka dla każdego. Mnie smakowała, mojemu M. średnio. Osobiście zamiast sera camembert (który lubię), bardziej widziałabym tu jednak niewielką ilość sera sałatkowego typu feta. Z pewnością w kwestii zapachu byłoby przyjemniej 😉 Zwłaszcza, jeśli ktoś lubi sobie zabierać takie sałatki do pracy 😉

Inspirację na to połączenie smaków znalazłam na blogu smakowitedania.com

  • 2 małe brokuły
  • 1 wędzona pierś z kurczaka
  • 1 puszka czerwonej fasolki
  • około 1/2 op. sera camembert lub sera sałatkowego typu feta
  • sól, cukier

Sos:

  • 3-4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Brokuły dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej i osłodzonej wodzie (uwaga, aby ich nie rozgotować). Odcedzamy. Po przestudzeniu dzielimy na jeszcze mniejsze różyczki.

Wędzonego kurczaka kroimy w kostkę.

Fasolkę odsączamy na sicie, płuczemy pod zimną wodą.

Ser feta/camembert kroimy na mniejsze kawałki.

Majonez łączymy ze śmietaną oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Mieszamy z pozostałymi składnikami sałatki.