Mac and cheese ze szpinakiem

Mac and cheese to zapiekanka makaronowa w serowym sosie beszamelowym. Zdecydowanie nie jest to fit posiłek, ale…. ma w sobie coś, co sprawia, że trudno jest się mu oprzeć. Myślę, że warto sobie taką zapiekankę przygotować raz na jakiś czas.

Cały sekret tkwi w odpowiednim doprawieniu beszamelu. Ja zwykle daję sporo pieprzu, soli i koniecznie gałkę muszkatołową. Po zmieszaniu sosu ze szpinakiem i serami warto spróbować go raz jeszcze i w razie potrzeby ponownie doprawić.

Moja rodzina, a zwłaszcza najmłodszy, uwielbia to danie.

Nie należy ono do zbyt fotogenicznych, ale mam nadzieję, że wygląd Was nie zrazi 😉


Dziś podaję wersję ze szpinakiem, zapieczoną pod warstwą pokruszonego chleba (bardzo polecam ten krok), ale taką zapiekankę można też podać pod razu po wymieszaniu makaronu z sosem (zobacz bazowy przepis na mac and cheese)

  • 300-350 g drobnego makaronu
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 i 1/2 szkl. mleka
  • 150-200 g świeżego szpinaku
  • 150 g sera żółtego np gouda lub gruyere
  • 100 g sera cheddar
  • 50 g parmezanu
  • 2-3 kromki chleba tostowego
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Makaron gotujemy wg instrukcji podanej na opakowaniu. Odcedzamy.

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek drobno siekamy.

Na patelni lub w dużym garnku rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy cebulę i na małej mocy palnika smażymy, aż do zeszklenia. Pod koniec dodajemy czosnek. Następnie dodajemy resztę masła (3 łyżki) i podgrzewamy dalej, aż się roztopi. Cebulę z czosnkiem i masłem zasypujemy mąką. Powstałą zasmażkę smażymy, cały czas mieszając, przez około 2 minuty. Nie przerywając mieszania, wlewamy mleko (polecam użyć rózgi kuchennej, by w sosie nie pojawiły się grudki). Podgrzewamy, aż do zgęstnienia sosu.

Gotowy, gęsty sos zdejmujemy z palnika, doprawiamy gałką muszkatołową oraz sporą ilością soli i pieprzu (sos powinien być wyrazisty w smaku). Dodajemy posiekany świeży szpinak. Na sam koniec dodajemy starte sery (parmezan, cheddar oraz goudę) oraz odcedzony makaron (w celu łatwiejszego wymieszania, można przełożyć do dużego garnka). Mieszamy.

Przekładamy do żaroodpornego naczynia. Wierzch posypujemy okruchami zmiksowanego w rozdrabniaczu chleba. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut.