Bajgle z sezamem II

Kolejne podejście do domowych bajgli. Tym razem, podałam je z marynowanymi warzywami i kurczakiem. Wyszły wspaniałe. Przepis na dodatki niebawem 🙂

szklanka = 250 ml

  • 500 g mąki pszennej (u mnie typ 00)
  • 10 g suszonych drożdży
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 1 i 1/4 szkl. ciepłej wody
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju
  • 1 lekko kopiasta łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • 1/2 szkl. letniej wody
  • 1 łyżka miodu
  • sezam

Do garnuszka wlewamy około 1/2 szklanki ciepłej wody. Wsypujemy cukier, suszone drożdże oraz 1 łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na około 5-10 minut w ciepłe miejsce (aż do lekkiego spienienia).

Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy mleko w proszku, proszek do pieczenia oraz sól. Wlewamy drożdże oraz pozostałą wodę, mieszamy składniki łyżką. Następnie dodajemy 3 łyżki oleju. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto.

Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, do wyrośnięcia.


Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6-8 kawałów. Każdy z nich rolujemy na długi (około 60cm) wałek. Następnie składamy go na pół i owijamy wokół siebie. Łączymy ze sobą oba końce.

Rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 20 minut, do napuszenia. Po tym czasie smarujemy bajgle wodą zmieszaną z miodem. Posypujemy sezamem.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy do zarumienienia (około 20 minut).

Inspiracja – na bazie przepisu z książki „Palestyna”