Bajgle z kurczakiem i marynowanymi warzywami

Po tych bajglach jeszcze przez długi czas mieliśmy w głowie myśli: „jakie to było dobre”.

Zrobiłam je na obiadokolację i powiem Wam, że choć obiecywałam sobie, że zjem tylko jednego, nie mogłam się powstrzymać i ostatecznie zjadłam jeszcze pół. Pyszne były.

Słodkie, domowe bajgle wyjątkowo dobrze komponowały się z lekko ostrymi warzywami z marynaty oraz kurczakiem. Oczywiście, jeśli zrobicie sobie takie kanapki z wykorzystaniem innego pieczywa, np bułek do hamburgerów czy hot dogów, albo nawet zwykłych kajzerek, to będzie tak samo pysznie.

Choć z reguły unikam mięsa w panierce, tym razem miałam ochotę właśnie na mięso panierowane. Kierowana poleceniem koleżanki, kupiłam w Lidlu taką gotową mieszankę, w której były również przyprawy. Fajnie smakowało całościowo, ale tutaj również możecie wykorzystać tradycyjną panierkę, lub całkiem z niej zrezygnować, obsmażając lub piekąc doprawione mięso.

  • 6-7 bajgli (np z TEGO lub TEGO przepisu)
  • 400 g polędwiczek z kurczaka
  • panierka do kurczaka z przyprawami + mleko/ lub ulubione przyprawy
  • kilka listków sałaty
  • 1 marchewka
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona cebula
  • kilka rzodkiewek
  • majonez lub serek kanapkowy

Marynata:

  • 1/5 szkl. białego octu winnego
  • 1/3 szkl. wody
  • 55 g cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 1 listek laurowy

szklanka = 250 ml


Obraną marchewkę oraz cukinię ze skórką obieramy maszynką do julienne, na tzw zapałkę.

Cebulę kroimy w piórka.

Rzodkiewki kroimy na grubsze plasterki.

Wszystkie warzywa przekładamy do miseczki.

W rondelku umieszczamy składniki marynaty. Doprowadzamy do wrzenia. Przelewamy przez sito (celem wyłapania ziarenek pieprzu i gorczycy oraz listka laurowego). Gorącą marynatą zalewamy przygotowane wcześniej warzywa. Odstawiamy na około 20-30 minut. Po tym czasie odcedzamy.

Kurczaka (jeśli polędwiczki są dosyć grube, można je przekroić wzdłuż na pół; ilościowo powinno być po 2 sztuki na 1 bajgla), zanurzamy w mleku, a następnie obtaczamy w panierce do kurczaka i smażymy na rozgrzanym na patelni oleju (jeśli nie używamy gotowej panierki, należy doprawić kurczaka ulubionymi przyprawami i usmażyć z panierką (mąka+jajko+bułka tarta) lub bez).

Bajgle kroimy na pół. Smarujemy majonezem lub serkiem kanapkowym. Na spodniej części rozkładamy listki sałaty, dajemy zamarynowane warzywa i kawałki kurczaka. Przykrywamy drugą częścią bułki.