Pomidorowy chlebek do odrywania

Drożdżowe ciasto do odrywania z suszonymi pomidorami i serem na wierzchu. Pyszne. Idealne jako przekąska na imprezowy stół, wieczór filmowy czy spotkanie ze znajomymi przy piwie.

Przepis znaleziony na instagramowym profilu kinga_w_quchni. Kiedyś robiłam też wersję z czosnkiem, ale to ta z suszonymi pomidorami zdecydowanie jest mi bliższa i bardziej smakuje.

  • 1 szkl. ciepłej wody
  • 25 g drożdży (świeżych)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 450 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo:

  • 70 ml oliwy z oliwek
  • 1-2 ząbki czosnku
  • około 30 g suszonych pomidorów z zalewy
  • natka pietruszki
  • 1-2 garście tartego sera cheddar
  • około 100 g mozzarelli light (z zalewy)

Drożdże kruszymy do garnuszka, wlewamy 1/2 szklanki ciepłej wody oraz 1 łyżeczkę cukru. Mieszamy do połączenia. Następnie dodajemy 1 łyżkę mąki, ponownie mieszamy i odstawiamy na kilka minut, do wyrośnięcia.

Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z solą. Wlewamy wodę (1/2 szklanki) oraz wyrośnięte drożdże, wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto.

Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę, do wyrośnięcia.

W czasie gdy ciasto rośnie, szykujemy pomidorową oliwę. Do szczelnego rozdrabniacza wlewamy oliwę, dodajemy czosnek, suszone pomidory oraz listki pietruszki. Całość miksujemy, aż do uzyskania gładkiej pasty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Wyrośnięte ciasto wałkujemy na okrągły placek. Przenosimy go na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę z wyposażenia piekarnika. Nacinamy radełkiem po ukosie, tworząc małe kwadraciki (uwaga: nie przecinamy ciasta na wylot, tylko delikatnie nacinamy do mniej więcej 3/4 wysokości ciasta). Następnie wierzch smarujemy za pomocą pędzelka pomidorową oliwą. Całość posypujemy tartym serem cheddar i mozzarellą.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy aż do zarumienienia (około 20-25 minut).