Ciasto z truskawkami i masą kajmakową

Moja rodzinka i znajomi jednogłośnie okrzyknęli to ciasto jednym z najlepszych ciast z truskawkami. Wcale się nie dziwię, bo jest tu wszystko co pyszne – delikatny biszkopt, ganache czekladowy i zatopione w nim truskawki oraz dwie masy śmietanowe, jedna z dodatkiem kajmaku. Jest słodko i pysznie. Polecam.

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1/2 szkl. drobnego cukru
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Czekoladowy ganache:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 40-50 g masła
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżka oleju
  • 500-600 g truskawek

Masa kajmakowa:

  • 500 ml śmietanki 36%
  • 1/2 puszki kajmaku
  • 2 łyżeczki żelatyny

Masa śmietanowa:

  • 250-330 ml śmietanki 36%
  • 1 op. cukru waniliowego lub cukier puder do smaku
  • 1 op. śmietan-fixu lub 1 lekko kopiasta łyżeczka żelatyny
  • 50-70 g czekolady do dekoracji


Jajka ubijamy wraz z cukrem na jasną i puszystą masę (około 10 minut, aż wyraźnie zwiększy swoją objętość i stanie się jaśniejsza). Nie przerywając ubijania wlewamy zimną wodę wraz z olejem. Następnie obroty miksera zmniejszamy, dodajemy obie mąki, miksujemy tylko do połączenia. Gotowe ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut.


Obie czekolady łamiemy na kawałki. Dodajemy do małego rondelka lub miseczki wraz z masłem, mlekiem, oraz olejem. Całość podgrzewamy w kąpieli wodnej (ja wodę do kąpieli wodnej podgrzewam do zagotowania wcześniej, a następnie, już poza palnikiem, na garnek z parującą wodą daję miskę z czekoladą i resztą składników. Odstawiam na kilka minut, po czym dokładnie mieszam. Jeśli jest taka konieczność, wodę ponownie doprowadzam do wrzenia i dopiero po wyłączeniu palnika daję znów miskę z czekoladą).

Powstałą masę czekoladową rozprowadzamy na przestudzonym biszkopcie. Rozkładamy wyszypułkowane truskawki, jedna obok drugiej, miejscem po szypułce do dołu.


Żelatynę zalewamy 6-7 łyżeczkami zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia. Następnie żelatynę podgrzewamy na najmniejszej mocy palnika, tylko do rozpuszczenia.

Schłodzoną śmietankę (500 ml) ubijamy na sztywną pianę, dodajemy kajmak. Jedną łyżkę masy łączymy z rozpuszczoną żelatyną, a kiedy ładnie się połączy, wlewamy ją do miski ze śmietanową masą i miksujemy do połączenia (jeśli różnica temperatur była zbyt duża i żelatyna „zbiła” się w nieestetyczne grudki, ponownie krótko podgrzewamy ją na najmniejszej mocy palnika i dopiero wówczas łączymy z masą). Gotową masę wykładamy na truskawkach.

Resztę schłodzonej śmietanki (250ml) ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier oraz zagęstnik. Wykładamy na piankę kajmakową.

Całość posypujemy tartą czekoladą.
Przechowujemy w lodówce.