Sałatka śniadaniowa z jajkiem, szynką i serem

Pyszna sałatka śniadaniowa, którą z powodzeniem można podać zarówno na co dzień jak i na Wielkanocne śniadanie. Sałatka idealnie smakuje solo lub z kromką świeżego pieczywa. Jest pełna warzyw, takich jak sałata, rzodkiewki, ogórek oraz pomidorki koktajlowe, zaś dopełnieniem smaku i przysłowiową „kropkę nad i” stanowi dodatek ugotowanych na twardo jajek oraz szynki i sera.

Ja do sałatki wykorzystałam ser żółty Rycki Edam Naturalnie Wędzony, przygotowany z polskiego mleka z Lubelszczyzny-uznawanej za jeden z najczystszych terenów w Polsce. Jest to ser naturalnie wędzony na drewnie bukowo-olchowym. Idealny na kanapkę, do sałatek czy do wykorzystania w daniach na ciepło.

Jeżeli jesteś ciekaw innych pomysłów na wykorzystanie w swojej kuchni serów SM RYKI zapraszam też do odwiedzenia kanału z przepisami Ryckie Sery od Kuchni na kanale YouTube.

  • 1/2 główki dużej lub 1 mała sałata lodowa
  • 1-2 garści roszponki
  • 100 g szynki
  • 100 g sera RYCKI EDAM Naturalnie Wędzony
  • 4 jajka
  • 1 zielony ogórek
  • kilka rzodkiewek
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki – 1 łyżeczka musztardy
  • granulowany czosnek
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz ziołowy

Obie sałaty myjemy, odstawiamy do osuszenia. Sałatę lodową dzielimy na mniejsze kawałki.

Ogórka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki (można wcześniej część ogórka pokroić na plasterki i zostawić do udekorowania wierzchu sałatki).

Pomidorki kroimy na pół.

Rzodkiewki kroimy na plasterki.

Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i kroimy na ćwiartki.

Ser żółty oraz szynkę kroimy w kostkę.

Majonez łączymy z kwaśną śmietaną i musztardą. Doprawiamy do smaku granulowanym czosnkiem oraz solą i pieprzem. Mieszamy z pozostałymi składnikami sałatki.

Na koniec sałatkę oprószamy ziołami prowansalskimi, do smaku.

Wpis powstał we współpracy z SM RYKI.