Sałatka z gotowanym kurczakiem i szparagami

Jeśli lubicie wszelkiego rodzaju sałatki, nie tylko te typowo imprezowe (warstwowe, z ryżem czy makaronem), to dzisiejszy wpis jest właśnie dla Was.

Sałatka z gotowanym kurczakiem, szparagami i pomidorem to świetna sałatka na co dzień. Można przygotować ją na obiad, kolację czy nawet zabrać ze sobą do pracy (wówczas polecam wszystkie składniki wymieszać z sosem).

I o ile nie jestem jakąś wielką miłośniczką wykorzystywania w sałatkach gotowanego kurczaka (wolę zdecydowanie wersję smażoną lub pieczoną), tak w tej sałatce nie wyobrażam sobie, by podać go inaczej. Gotowany kurczak jest dużo zdrowszy i doskonale komponuje się z pozostałymi składnikami – pomidorem i zielonymi szparagami.

Sezon na szparagi niebawem dobiegnie końca, więc jeśli jeszcze nie masz ich dosyć, warto z niego korzystać. Szparagi świetnie smakują nie tylko w obiadowych daniach na ciepło, ale i na zimno, w sałatkach właśnie.

Ta sałatka fajna jest sama w sobie, ale moim zdaniem warto podać ją z kromką świeżego pieczywa.

Widoczna na zdjęciu jest cała porcja sałatki.

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 pęczek szparagów
  • 2 pomidory malinowe lub pomidorki koktajlowe
  • listek laurowy
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 2-3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki curry
  • sól, pieprz ziołowy

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy łyżkę soli oraz listek laurowy. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy piersi kurczaka i gotujemy na małym ogniu przez około 15-20 minut. Odcedzamy. Po przestudzeniu kroimy na mniejsze kawałki (w kostkę lub na paseczki).

Po usunięciu zdrewniałych końcówek umieszczamy szparagi (najlepiej na pionowo, obwiązane nicią, z główkami wystającymi ponad powierzchnię wody) w gorącej wodzie i gotujemy przez około 3 minuty (grubsze należy gotować nieco dłużej, ale uwaga! należy kontrolować czas gotowania, bo szparagi nie mogą się rozgotować). Po przestudzeniu kroimy na około 2 cm kawałki.

Pomidory nacinamy z wierzchu na krzyż, przelewamy wrzątkiem, po czym usuwamy skórkę i kroimy na mniejsze kawałki.

Majonez łączymy z kwaśną śmietaną. Doprawiamy szczyptą curry oraz solą i pieprzem.

Na półmisku rozkładamy gotowanego kurczaka, polewamy go mniej więcej połową sosu. Rozkładamy szparagi oraz pomidora. Pomidory oprószamy pieprzem ziołowym. W razie potrzeby dodajemy jeszcze kilka kleksów sosu (wszystkie składniki na sałatkę można również wymieszać od razu, z całą ilością sosu).

Podajemy solo lub z kromką świeżej bagietki (polecam szczególnie tę drugą opcję).