Bułki preclowe/obwarzane – pyszne
Re-we-la-cja! Aż żałuję, że tych bułeczek wyszło mi tylko 10 sztuk.
W środku mega mięciutkie, z przyjemną, lekko chrupiącą, ale nie twardą skórką.
Pyyyyyszne!
Podałam je posmarowane sosem majonezowym, z rukolą, plasterkiem sera i jajem sadzonym. Obłędne wyszły. No naprawdę nie mogę się ich nachwalić 🙂
Bułeczki:
- 1 i 1/2 szklanki (375 ml) ciepłej wody
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżki soli
- 18 g świeżych drożdży
- 570 g mąki
- 30 g roztopionego masła
Dodatkowo:
- 20 g roztopionego masła
- sól gruboziarnista
- 5 łyżek sody
- 2 l wody
Do garnuszka rozkruszamy drożdże. Dodajemy cukier oraz 1 łyżkę mąki. Zalewamy całość około 1/2 szkl. ciepłej wody. Mieszamy. Odstawiamy na około 5 minut, aż do podrośnięcia.
Pozostałą mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól, resztę wody oraz wyrośnięty rozczyn. Mieszamy. Następnie dodajemy roztopione masło i wyrabiamy aż do otrzymania gładkiego, elastycznego ciasta. Odstawiamy pod przykryciem na około godzinę (do wyrośnięcia).
Wyrośnięte ciasto dzielimy na około 10 równych kawałków. Formujemy okrągłe bułeczki.
W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia wodę. Dodajemy sodę oczyszczoną. Do wody wrzucamy po 1 – max 2 bułeczki i obgotowujemy je przez około pół minuty, wyławiamy łyżką cedzakową.
Bułeczki rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch nacinamy ostrym nożem. Smarujemy roztopionym masłem i posypujemy solą.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 15 minut (do przyrumienienia).
Źródło inspiracji: https://www.mojewypieki.com/przepis/buleczki-preclowe