Bułki preclowe/obwarzane – pyszne

Re-we-la-cja! Aż żałuję, że tych bułeczek wyszło mi tylko 10 sztuk.

W środku mega mięciutkie, z przyjemną, lekko chrupiącą, ale nie twardą skórką.

Pyyyyyszne!

Podałam je posmarowane sosem majonezowym, z rukolą, plasterkiem sera i jajem sadzonym. Obłędne wyszły. No naprawdę nie mogę się ich nachwalić 🙂

Bułeczki:

  • 1 i 1/2 szklanki (375 ml) ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżki soli
  • 18 g świeżych drożdży
  • 570 g mąki
  • 30 g roztopionego masła

Dodatkowo:

  • 20 g roztopionego masła
  • sól gruboziarnista
  • 5 łyżek sody
  • 2 l wody

Do garnuszka rozkruszamy drożdże. Dodajemy cukier oraz 1 łyżkę mąki. Zalewamy całość około 1/2 szkl. ciepłej wody. Mieszamy. Odstawiamy na około 5 minut, aż do podrośnięcia.

Pozostałą mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól, resztę wody oraz wyrośnięty rozczyn. Mieszamy. Następnie dodajemy roztopione masło i wyrabiamy aż do otrzymania gładkiego, elastycznego ciasta. Odstawiamy pod przykryciem na około godzinę (do wyrośnięcia).

Wyrośnięte ciasto dzielimy na około 10 równych kawałków. Formujemy okrągłe bułeczki.

W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia wodę. Dodajemy sodę oczyszczoną. Do wody wrzucamy po 1 – max 2 bułeczki i obgotowujemy je przez około pół minuty, wyławiamy łyżką cedzakową.

Bułeczki rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch nacinamy ostrym nożem. Smarujemy roztopionym masłem i posypujemy solą.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 15 minut (do przyrumienienia).


Źródło inspiracji: https://www.mojewypieki.com/przepis/buleczki-preclowe


Polecam również przepis na
Tortille z kurczakiem i warzywami