Babka z coca-colą

Ostatnio robiłam ciasto na coca-coli (choć de facto było to pepsi;) przepis pojawi się kiedyś na blogu ) i zostało mi nieco napoju w butelce, więc postanowiłam wykorzystać go do jeszcze jednego wypieku. Na bazie babki Zebra, zrobiłam kakaową babkę z coca-colą, podmieniając wodę gazowaną na coca-colę/pepsi właśnie.

W planach miałam dodać do ciasta jeszcze kawałki czekolady, ale zapomniałam 😉

Babka wyszła mięciutka i wilgotna, choć jednak moim zdaniem wersja jasno-kakaowa (czyli właściwa babka zebra) jest zdecydowanie ciekawsza zarówno w smaku jak i wyglądzie. Tutaj jednak przeszkadzał mi ten dominujący smak kakao i to, że po czasie ten smak wydawał mi się po prostu… nudny.

szklanka=250 ml

  • 5 jajek
  • 1 szkl. drobnego cukru
  • 2 lekko kopiate szkl. mąki pszennej (około 300 g)
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 – 3/4 szkl. oleju
  • 1 szkl. coca-coli/pepsi

Jajka ubijamy wraz z cukrem na jasną i puszystą masę (około 7-10 minut). Obroty miksera zmniejszamy, wlewamy olej oraz coca-colę, miksujemy dalej. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Powstałą masę przelewamy do blaszki z kominem (u mnie silikonowa; tradycyjną formę należy wpierw natłuścić i oprószyć mąką czy kaszą manną). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 minut (LUB do suchego patyczka).