Prosta sałatka ryżowa

Jedna z moich ulubionych sałatek na blogu to ryżowa sałatka z kukurydzą i ananasem. Bardzo prosta, do szybkiego przygotowania. W fajnych żółtych kolorach.

Tym razem przedstawiam Wam wersję wzbogaconą o dodatek jajek i żółtego sera, z pominięciem przyprawy curry. Jest równie smaczna i sycąca.

  • 200 g ryżu
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka ananasa
  • 4 jajka
  • 120 g żółtego sera

sos:

  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg wskazówek zamieszczonych na opakowaniu. Odcedzamy. Studzimy.

Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i kroimy w dużą kostkę,

Kukurydzę i ananasa osączamy z zalewy. Ananasa dodatkowo osuszamy na ręczniku papierowym, po czym kroimy w kostkę.

Ser żółty trzemy na dużych oczkach tarki.

Czosnek rozgniatamy razem z solą. Dodajemy do majonezu połączonego ze śmietaną. Dodajemy ocet winny oraz musztardę. Doprawiamy do smaku, mieszamy.

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce.