Sałatka ryżowa z warzywami

Prosta sałatka ryżowa z chrupiącą papryką czerwoną i zieloną, ogórkiem konserwowym, porem oraz jajkami. Sałatka ładnie prezentuje się na talerzu i moim zdaniem jest dosyć uniwersalna.

Ja tym razem przygotowałam do niej sos majonezowo-ketchupowy, ale myślę, że sos z TEGO przepisu również mógłby się fajnie sprawdzić.

  • 1 szkl. ryżu
  • 5 jajek
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka czerwona
  • 1 por
  • 6 ogórków konserwowych
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki ketchupu
  • sól, pieprz

Ryż gotujemy wg wskazówek na opakowaniu.

Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i kroimy w kostkę.

Pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy w drobną kostkę.

Pora kroimy w kostkę. Przelewamy na sicie wrzącą woda.

Ogórki konserwowe kroimy w kostkę.

Składniki umieszczamy ze sobą w misce. Mieszamy z sosem powstałym z połączenia ketchupu i majonezu (lub przygotowanego tak jak w TYM przepisie). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.