Kaszotto z kurczakiem, szpinakiem i porem

Kaszotto z kurczakiem, szpinakiem, kapustą pekińską i porem to pyszna propozycja obiadowa. Takie dania jednogarnkowe to coś, co ostatnio bardzo fajnie sprawdza się w naszym domu. Jest szybko i pysznie.

Jeśli, podobnie jak ja, brakuje Wam czasem nowego pomysłu na kaszę, to serdecznie polecam ten przepis do wypróbowania.

na 3-4 porcje:

Składniki

  • 300-400 g polędwiczek z kurczaka
  • 1 mała cebula
  • 1 por
  • 1/2 główki małej kapusty pekińskiej
  • 2-3 garście świeżego szpinaku
  • 150 g kaszy jęczmiennej
  • 1 i 3/4 szkl. bulionu
  • granulowany czosnek
  • mielona papryka
  • oregano
  • sól, pieprz

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy na półplasterki.

Kapustę drobno szatkujemy.

Oczyszczone mięso kroimy w kostkę. Oprószamy mieloną papryką, granulowanym czosnkiem, oregano oraz solą i pieprzem. Polewamy 1 łyżką oliwy i dokładnie mieszamy.


Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy cebulę oraz pora i smażymy na niedużym ogniu, aż do lekkiego zeszklenia. Następnie składniki zgarniamy na bok patelni, dodajemy mięso. Gdy mięso straci różowy kolor, zgarniamy go na bok patelni razem z cebulą i porem, a w puste miejsce wsypujemy kaszę. Smażymy ją 1-2 minutki, po czym mieszamy z resztą składników i zalewamy gorącym bulionem. Dusimy pod przykryciem, na małym ogniu, aż kasza wchłonie płyn (jeśli jest taka potrzeba dodajemy jeszcze trochę wody). Następnie dodajemy poszatkowaną kapustę oraz świeży szpinak. Podgrzewamy jeszcze kilka minut. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.