Warstwowa sałatka z szynką i selerem konserwowym

Sałatka troszkę na wzór sałatki królewskiej, podana w innej formie – sałatki warstwowej. Sprawdzone połączenie składników (szynka, seler konserwowy, ananas, kukurydza) w nowym, bardziej eleganckim wydaniu. Polecam na różne okazje, święta, rodzinne uroczystości – z pewnością się nie zawiedziecie. Jest pyszna.


Zobacz też przepis na sałatkę z selera konserwowe, jajek i ananasa.

  • 1 słoik selera konserwowego
  • 1 puszka ananasa
  • 1 puszka kukurydzy
  • 5 jajek
  • 150 g żółtego sera
  • 200-250 g szynki
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 1-2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • pęczek szczypiorku
  • 1/2 małej kapusty pekińskiej
  • sól, pieprz

Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy, kroimy w kostkę.

Seler konserwowy odciskamy dokładnie z zalewy, przekładamy na deskę i kroimy na mniejsze kawałki.

Kukurydzę osączamy z zalewy

Szynkę kroimy w kostkę

Ananasa osączamy z zalewy (warto również osuszyć go na ręczniku papierowym), kroimy w drobną kostkę.

Ser żółty trzemy na dużych oczkach tarki.

Kapustę pekińską i szczypiorek drobno siekamy.

Majonez mieszamy ze śmietaną. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

Na dnie szklanej salaterki układamy warstwowo:

  • seler konserwowy
  • kukurydzę
  • szynkę
  • połowę sosu
  • kawałki ananasa
  • ser żółty
  • posiekane jajka
  • pozostały sos
  • szczypiorek
  • kapustę pekińską

Odstawiamy sałatkę do schłodzenia.