Muszle makaronowe nadziewane tuńczykiem
U mnie kolejna wariacja na temat makaronowych muszli. Tym razem nadzienie z tuńczykiem, jajkami, ogórkiem i papryką.
Muszle makaronowe świetnie sprawdzają się na różnego rodzaju spotkaniach rodzinnych. Jeśli lubisz tego rodzaju przekąski, zobacz też przepis na:
- muszle z suszonymi pomidorami (bardzo fajne)
- muszle z wędzonym łososiem i papryką
- muszle z łososiem i warzywami (mój faworyt)
- muszle z sałatką z makaronu orzo
- makaronowe muszle z kurczakiem – na gorąco (super połączenie)
- około 250 g makaronowych muszli conchiglioni
- 4-5 jajek
- 1 mały słoiczek tuńczyka w oleju (masa netto po odsączeniu 140 g)
- 1 czerwona papryka
- 3-4 większe ogórki kiszone lub konserwowe
- 2-3 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Makaronowe muszle gotujemy w dużej ilości osolonego wrzątku wg czasu podanego na opakowaniu. Odcedzamy. Rozkładamy pojedynczo do wystudzenia.
Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i kroimy w kostkę.
Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w drobną kostkę.
Ogórki kroimy w drobną kostkę.
Tuńczyka osączamy z oleju, lekko rozdrabniamy.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce. Dodajemy majonez. Doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy.
Powstałą sałatką napełniamy przestudzone muszle makaronowe.
Fajne muszelki, będą idealne na sylwestra. 🙂
Uwielbiam 🙂
Muszę spróbować to zrobić