Lukrowane księżyce

Lukrowane księżyce, to świąteczne ciasteczka, które są pyszne w smaku, a bardzo prosto się je robi. Jedyne czego potrzebujemy to forma z wyposażenia piekarnika oraz okrągła foremka.

To czekoladowe ciasto ucierane oblane lukrem. U nas zawsze jest wzięcie na takie ciastka.

Składniki:

  • 150 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 150 g mąki pszennej
  • 2-3 łyżki kakao
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Lukier:

  • cukier puder
  • sok z cytryny
  • woda

Miękkie masło ucieramy z cukrem na puch. Dodajemy po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Obroty miksera zmniejszamy i wsypujemy suche składniki.

Białka ubijamy wraz z solą na sztywną pianę. Delikatnie łączymy ją z przygotowaną masą, mieszając szpatułką.

Masę przelewamy na blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut. Studzimy.

Wystudzone ciasto oblewamy lukrem przygotowanym poprzez połączenie cukru pudru, niewielkiej ilości soku z cytryny i kilku łyżek wrzącej wody. Proporcji dokładnych nie podaję, gdyż u mnie zwykle lukier robiony jest „na oko”. Zaczynamy od mniej więcej 200 g cukru pudru, dodajemy trochę soku z cytryny i po 1 łyżce wrzątku i ucieramy drewnianą pałką. W razie potrzeby dodajemy jeszcze więcej wody lub cukru.

Gdy lukier zastygnie wykrawamy okrągłą foremką księżyce (wykrawamy jakby połowę ciastka, mam nadzieję, że poniższa grafika okaże się pomocna).