Czerwona sałatka warstwowa

Ta sałatka z czerwonych składników okazała się bardzo pozytywnym zaskoczeniem – kilka składników ułożonych warstwowo dało naprawdę super efekt! I nie mam na myśli tylko walorów wizualnych, ale przede wszystkim smakowe.

Co tutaj mamy? Czerwona fasolka, czerwona cebula, pomidorki koktajlowe i szynka konserwowa przełożone majonezowo-ketchupowym sosem. Zwieńczeniem smaków i wizualną oprawę stanowi pokrojona w kosteczkę feta, rozłożona na samym wierzchu.

Sałatka najlepiej smakuje po schłodzeniu. Składniki przewidziane są na zapełnienie małej salaterki.

  • 1 puszka czerwonej fasolki
  • 100-150 g szynki konserwowej
  • 1 duża czerwona cebula
  • kilkanaście pomidorków koktajlowych
  • 1/2 op. sera feta
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki ketchupu
  • zioła prowansalskie
  • pieprz ziołowy
  • sól, pieprz czarny

Majonez łączymy z ketchupem. Doprawiamy ziołami prowansalskimi oraz solą i czarnym pieprzem, mieszamy.

Czerwoną fasolkę przekładamy na sito, płuczemy pod bieżącą wodą, odstawiamy do osączenia.

Szynkę konserwową kroimy w kostkę.

Czerwoną cebulę bardzo drobno siekamy.

Pomidorki koktajlowe kroimy na pół.

Fetę kroimy w kostkę.


Na dnie małej salaterki układamy warstwowo:

  • czerwona fasolka
  • połowa sosu
  • szynka konserwowa
  • czerwona cebula
  • reszta sosu
  • pomidorki koktajlowe
  • feta
  • wierzch oprószamy ziołami prowansalskimi oraz szczyptą pieprzu ziołowego