Piernik Benedykta wg siostry Anastazji

Jeśli zapomniałaś o nastawieniu ciasta na piernik staropolski, nic nie szkodzi. Jest mnóstwo innych piernikowych ciast, które idealne będą do przygotowania na ostatni moment, tuż przed Świętami. Między innymi Piernik Benedykta, z poniższego przepisu.

Piernik wychodzi smaczny, lekko zbity, a jednocześnie mięciutki. Nam bardzo smakował.


Polecam też inne przepisy na blogu:

Piernik z orzechowym kremem

Piernik z powidłami i czekoladą

Piernikowe ciasto Gargamel

I mój ulubiony – piernik drożdżowy

  • 200 g bardzo miękkiego masła
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 3 jajka
  • 3 szkl. mąki
  • 200 g miodu
  • 1 szkl. kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1-2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki zimnej wody

Polewa:

  • 100 g masła
  • 6-7 łyżek cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Miód podgrzewamy na malutkim ogniu, aby nabrał płynnej konsystencji. Odstawiamy do przestudzenia. Gdy jest już letni, łączymy go z kwaśną śmietaną.

Miękkie masło ucieramy z cukrem na puch. Następnie, nie przerywając ucierania, dodajemy po 1 żółtku. Wlewamy 2 łyżki wody. Naprzemiennie, w 2-3 turach dodajemy śmietanę z miodem oraz sypkie składniki – mąkę, kakao, sodę oraz przyprawę do piernika.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie mieszamy szpatułką z pozostałymi składnikami (na początku warto połączyć tylko część piany, a potem dodać resztę).

Masę wylewamy na blaszkę (21×28 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 40 minut (do suchego patyczka).

W rondelku umieszczamy masło, cukier oraz kakao. Rozpuszczamy na malutkim ogniu, często mieszając, aż do połączenia się składników. Na sam koniec dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną, podgrzewamy jeszcze chwilę, mieszając. Przygotowaną polewą dekorujemy wierzch piernika.

U mnie dodatkowo posypka cukrowa.