„Gargamel” wg siostry Anastazji
Ciasto „Gargamel” od siostry Anastazji jest wysokie, podzielne i długo zachowuje świeżość. Do tego rewelacyjnie smakuje. Jest więc świątecznym wypiekiem idealnym:)
Co więcej o samym cieście? To ciasto piernikowe z jabłkowo-orzechową wkładką, przełożone prostym, aczkolwiek pysznym kremem przygotowanym na bazie masła i gęstej kwaśnej śmietany. Smaki idealnie ze sobą współgrają. Polecam.
Ciasto piernikowe:
- 250 g masła
- 6 jajek
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 200 g płynnego miodu
- 1 op. przyprawy do piernika
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. mąki żytniej
- 100 g posiekanych orzechów
Wkładka jabłkowa:
- 3-4 jabłka
- 3/4 szkl. cukru
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 4 jajka
- 200 g bakalii (posiekane grubo orzechy, rodzynki)
Masa:
- 250 g masła
- 1 szkl. cukru pudru
- 1 szkl. gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 1 op. cukru wanilinowego (16g)
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Do jasnej i puszystej masy dodajemy po 1 żółtku, miksujemy po każdym dodaniu. Na koniec, zmniejszając nieco obroty miksera, naprzemiennie dodajemy miód oraz obie mąki przesiane razem z sodą i przyprawą do piernika – miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy orzechy, mieszamy.
W oddzielnej misce ubijamy na sztywną pianę białka. Łączymy z ciastem piernikowym, delikatnie mieszając szpatułką.
Ciasto dzielimy na połowę i rozkładamy do blaszek (21x32cm) wyłożonych papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-35 minut (lub do tzw suchego patyczka).
Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy w kostkę. Przekładamy do miski i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na około pół godziny.
Po tym czasie do jabłek z cukrem dodajemy żółtka, bakalie oraz mąkę wymieszaną z sodą, mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie łączymy z pozostałymi składnikami. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 30 minut.
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym na puch. Łyżka po łyżce dodajemy kwaśną śmietanę. Masę dzielimy na dwie części.
Na jednym blacie piernikowym rozprowadzamy połowę masy. Przykrywamy wkładką jabłkową. Rozprowadzamy resztę masy. Przykrywamy drugim blatem piernikowym. Dekorujemy polewą.
Już jakiś czas temu myślałam aby upiec i nie wyszło. Moze wyjdzie w tym roku 🙂
Ale nie wyszło Ci to ciasto, czy po prostu go nie upiekłaś?
Nie upiekłam – tak zwany leń mnie dopadł i zawsze wypadało coś innego ale jest tutaj nuta piernika, świetny wygląd więc jak znalazł na Święta…. a poza tym mam przepis pod nosem – nie musze szukać 🙂
Nie znałam tego ciasta ciekawe
Hi hi, nazwa mało świąteczna, ale ciasto piękne, na pewno będzie ozdobą świątecznego stołu 🙂
Tak, Gargamel kojarzy się chyba tylko ze Smurfami ;):)
Fotogeniczne ciasto!
I bardzo ciakawa nazwa…
🙂
Właśnie znalazłem tu chyba przepis na ciasto na święta 🙂 tak szukam i szukam i proszę :)…
Pierwszy raz słyszę o tym cieście…wygląda apetycznie!
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Ciasto pięknie wygląda, pyszne połączenie, aż zapachniało świętami 🙂
A czy mąka żytnia jest niezbędna?
Ciasto to robiłam wielokrotnie zawsze używając dodatku mąki żytniej. Myślę, że na samej pszennej też wyjdzie.
Ciasto jest PYSZNE !!!🥲Z czasem smakuje jeszcze lepiej!!!
To prawda, można je przygotować wcześniej, bo najlepiej smakuje po kilku dniach od przygotowania.
Czy jabłka zasypane puszcza sok i czy należy ten sok odlać?
Nie odlewamy soku 🙂
Dziękuję 🙂