Dorsz pod beszamelem z porami

Tak przygotowana ryba nie tylko jest pyszna, ona jest wręcz przepyszna!

Dorsz zapiekany w piekarniku razem z porami oraz beszamelem i posypany tartym serem stanowi smaczne, choć nie da się ukryć, kaloryczne danie obiadowe.

Ja miałam polędwiczki z dorsza i danie przygotowałam z połowy poniższej porcji. To był błąd, bo każdy z pewnością zjadłby jeszcze po kawałku 😉

Dorsza pod beszamelem z porami podałam razem z puree ziemniaczanym i marchewką z groszkiem.

Polecam.

  • 1-1,5 kg dorsza
  • 2-3 pory
  • 2 łyżki oleju/klarowanego masła
  • zioła prowansalskie
  • sól i pieprz

Beszamel:

  • 50 g masła
  • 4 płaskie łyżki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 żółtka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • ok. 70-100 g tartej mozzarelli

Opłukaną i osuszoną ręcznikiem papierowym rybę kroimy na mniejsze porcje. Oprószamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Rozkładamy na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy temperaturę na 200 stopni. Pieczemy z termoobiegiem do czasu, aż ryba puści sok (ok. 15-20 minut). Ostrożnie zlewamy sok – wykorzystamy go później do sosu.

Pora kroimy na półplasterki. Przesmażamy krótko na niewielkiej ilości masła lub oleju. Oprószamy solą oraz pieprzem.

W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i stale mieszając smażymy przez chwilę. Wlewamy mleko, mieszamy cały czas, by nie było grudek. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Dodajemy żółtka oraz odlany sok spod ryby, mieszamy.

Na rybie rozkładamy podsmażonego pora. Zalewamy beszamelem. Posypujemy tartym serem.

Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (góra-dół), przez około 30-35 minut.

Źródło