Marchewka z groszkiem

Pewnie każda gospodyni przygotowuje to danie na swój sposób… Nawet w moim rodzinnym domu Mama robi ją inaczej niż ja (bardziej „płynną” i raczej twardszą).

Dziś przepis na taką marchewkę, którą właśnie przygotowuję najczęściej i która najbardziej mi smakuje.

Tak przygotowana marchewka z groszkiem to idealny dodatek do ryby czy mielonych kotlecików.

  • około 600 g marchewki
  • 1/3 szkl. mrożonego groszku lub kilka łyżek groszku konserwowego z puszki
  • ok. 1/2 łyżeczki soli
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 1 płaska łyżka mąki

Obraną, umytą marchewkę kroimy w kostkę.

Marchewkę umieszczamy w garnku, dodajemy sól oraz cukier, a następnie podlewamy wodą (powinna ona sięgać mniej więcej do połowy marchewki).

Dusimy na małym ogniu, pod przykryciem, przez kilka-kilkanaście minut.

Do półmiękkiej marchewki dodajemy mrożony groszek (jeśli dodajemy groszek konserwowy można zrobić to dopiero po dodaniu zasmażki).

Masło rozpuszczamy w niedużym rondelku. Wsypujemy mąkę i mieszamy. Smażymy przez chwilę, po czym dodajemy przygotowaną zasmażkę do marchewki. Mieszamy.

Gotujemy jeszcze 1-2 minutki. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą lub pieprzem.


Polecam również przepis na
Przekładane ciasto kawowe z orzechami