Roladki wieprzowe w sosie paprykowym

Propozycja obiadowa, która wymaga nieco dłuższego czasu przygotowania. Idealna na odświętny, rodzinny obiad.

Pastę paprykowo-bakłażanową warto przygotować sobie wieczorem, aby nieco przyspieszyć proces gotowania.

  • około 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • papryka żółta
  • 4 papryki czerwone
  • 1 bakłażan
  • 5-6 pieczarek
  • 1-2 łyżeczki musztardy
  • około 1 l bulionu
  • 250 ml śmietanki 30%
  • majeranek
  • sól, pieprz

Trzy czerwone papryki kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Układamy na blaszce do pieczenia razem z przekrojonym na pół bakłażanem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni do czasu, aż skórka papryk się przyrumieni. Gdy to nastąpi przekładamy upieczone papryki do woreczka strunowego, zamykamy i odkładamy na kilka minut. Następnie (ostrożnie, by się nie poparzyć) usuwamy z papryk skórkę. Papryki oraz bakłażana umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy blenderem na gładką masę.


Oczyszczone mięso kroimy na około 1 – 1.5 cm plastry. Rozbijamy tłuczkiem na cieńsze płaty. Oprószamy z obu stron solą oraz pieprzem, a z jednej strony dodatkowo suszonym majerankiem.

Jedną cebulę kroimy w piórka, drugą w drobną kostkę. Czosnek siekamy na plasterki.

Pieczarki kroimy na półplasterki.

Paprykę żółtą i czerwoną pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w słupki.


Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Wrzucamy piórka cebuli. Smażymy, aż do zeszklenia. Następnie dodajemy pieczarki, paprykę oraz czosnek. Smażymy. Pod koniec dodajemy musztardę. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Przygotowany farsz rozkładamy na płatach mięsa. Zwijamy w roladki. Owijamy sznurkiem kuchennym lub spinamy wykałaczkami.

Przygotowane roladki obsmażamy na rozgrzanej patelni ze wszystkich stron. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Podlewamy 2-3 szklankami bulionu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni i zapiekamy, pod przykryciem, przez około 45-50 minut (lub do miękkości mięsa).

Na pozostałym na patelni tłuszczu smażymy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy zmiksowaną pastę paprykową. Podlewamy pozostałą, 1 szklanką bulionu. Doprowadzamy do wrzenia. Sos zabielamy słodką śmietanką. Doprawiamy w razie potrzeby solą lub pieprzem. Pod koniec, jeśli jest taka potrzeba, można wlać do niego również część rosołu spod mięsa.

Roladki podajemy z sosem do ziemniaków i surówki lub z makaronem.