Stripsy prawie jak z KFC

Świetna opcja zarówno na obiad, jak i na przekąskę na domowe przyjęcie.

Pokrojone cienko paski kurczaka, a jeszcze lepiej polędwiczki, obtoczone w pikantnym cieście, a następnie otoczone w mące z płatkami kukurydzianymi i usmażone na złoto, z pewnością przypadną Wam do gustu.

Mięso wychodzi soczyste, a panierka mega chrupiąca. To zdecydowanie ulubione mięsko mojego dziecka.

Zdecydowanie polecam.

  • około 600 g polędwiczek z kurczaka (lub 2 duże, pojedyncze piersi kurczaka)
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki + mąka do panierki
  • mniej więcej 1/2 szklanki mleka
  • płatki kukurydziane
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól, pieprz cayenne, słodka i ostra mielona papryka

Z polędwiczek usuwamy ewentualne błonki/piersi kurczaka kroimy na cienkie paseczki. Oprószamy słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem. Skrapiamy niewielką ilością oleju, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na około 30 minut.

W garnku umieszczamy jajko, mąkę, mleko i 1 łyżeczkę pieprzu cayenne lub ostrej papryki (można dać więcej, wg upodobań). Miksujemy na gładkie ciasto (powinno być gęste; być może nie będzie potrzeby wykorzystania całego mleka lub trzeba będzie dodać go nieco więcej – wszystko zależy od wielkości jajka jak i wykorzystanej mąki)).

Do naczynia z ciastem wkładamy jednorazowo po kilka sztuk mięsa, obtaczamy je dokładnie.

W osobnym naczyniu (u mnie to prostokątny pojemnik) mieszamy mąkę oraz lekko pokruszone płatki kukurydziane (ja oba składniki dodaję „na oko” i w razie konieczności uzupełniam w trakcie panierowania. Płatków w stosunku do mąki powinno być znacząco więcej). Panierujemy jednorazowo po 3-4 paseczki mięsa (w zależności od wielkości naczynia), potrząsając pojemnikiem tak długo, aż całość będzie obtoczona panierką (nie dociskamy dłońmi).

Następnie smażymy na złoty kolor (przez około 3-4 minuty) we frytkownicy nagrzanej do 170 stopni.