Stripsy prawie jak z KFC

Świetna opcja zarówno na obiad, jak i do podania na domowym przyjęciu w formie przekąski.

Kawałki kurczaka obtoczone w pikantnym cieście, a następnie otoczone w mące z płatkami kukurydzianymi i usmażone na złoto, z pewnością przypadną Wam do gustu.

Mięso wychodzi soczyste, a panierka mega chrupiąca. To zdecydowanie ulubione mięsko mojego dziecka.

Choć takie stripsy można przygotować z piersi kurczaka, krojąc ją na cienkie paseczki, to jednak zdecydowanie bardziej polecam wykorzystanie polędwiczek z kurczaka.

  • około 400-600 g polędwiczek z kurczaka
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki + mąka do panierki
  • mniej więcej 1/2 szklanki mleka
  • płatki kukurydziane
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól, pieprz cayenne, słodka i ostra mielona papryka

Z polędwiczek usuwamy ewentualne błonki/piersi kurczaka kroimy na cienkie paseczki. Oprószamy słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem. Skrapiamy niewielką ilością oleju, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na około 30 minut.

Jajko, mąkę, mleko i 1 łyżeczkę pieprzu cayenne lub ostrej papryki (można dać więcej, wg upodobań) miksujemy na gładkie ciasto (powinno być dosyć gęste; być może nie będzie potrzeby wykorzystania całego mleka lub trzeba będzie dodać go nieco więcej – wszystko zależy od wielkości jajka jak i wykorzystanej mąki)). W przygotowanym cieście obtaczamy jednorazowo po kilka sztuk mięsa.

W osobnym naczyniu z wysokim brzegiem mieszamy mąkę oraz lekko pokruszone płatki kukurydziane (ja oba składniki dodaję „na oko”.. Płatków w stosunku do mąki powinno być znacząco więcej). Dodajemy jednorazowo po 2-4 kawałki obtoczonego w cieście mięsa. Potrząsamy pojemnikiem, aż całość będzie obtoczona panierką (nie dociskamy dłońmi).

Następnie smażymy na złoty kolor (przez około 3-4 minuty) we frytkownicy nagrzanej do 170 stopni.