Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską

Szybka i prosta sałatka składająca się z kilku prostych składników i dressingu miodowo-musztardowego. Idealna do pracy czy na lekką kolację.

Porcja nie jest przesadnie duża, nie jest to też nic wyszukanego, a jednak lubimy tego typu sałatki.

na 2 porcje:

  • 2 garści rukoli
  • 2 garści roszponki
  • kawałek kiełbasy krakowskiej (wg upodobań)
  • 1/2 pęczka rzodkiewek
  • słonecznik

sos:

  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 łyżka miodu
  • 1-2 łyżki soku z cytryny, do smaku
  • sól, pieprz

Oczyszczone, osuszone rukolę i roszponkę rozkładamy na talerzach lub większym półmisku.

Rzodkiewki kroimy na plasterki, rozkładamy na rukoli.

Kiełbasę krakowską kroimy w słupki, rozkładamy na rukoli.

Składniki na sos łączymy ze sobą w małym słoiczku, potrząsamy do połączenia. Polewamy sałatkę.

Wierzch posypujemy ziarnami słonecznika.