Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską
Szybka i prosta sałatka składająca się z kilku prostych składników i dressingu miodowo-musztardowego. Idealna do pracy czy na lekką kolację.
Porcja nie jest przesadnie duża, nie jest to też nic wyszukanego, a jednak lubimy tego typu sałatki.
na 2 porcje:
- 2 garści rukoli
- 2 garści roszponki
- kawałek kiełbasy krakowskiej (wg upodobań)
- 1/2 pęczka rzodkiewek
- słonecznik
sos:
- 2-3 łyżki oleju
- 1 łyżka miodu
- 1-2 łyżki soku z cytryny, do smaku
- sól, pieprz
Oczyszczone, osuszone rukolę i roszponkę rozkładamy na talerzach lub większym półmisku.
Rzodkiewki kroimy na plasterki, rozkładamy na rukoli.
Kiełbasę krakowską kroimy w słupki, rozkładamy na rukoli.
Składniki na sos łączymy ze sobą w małym słoiczku, potrząsamy do połączenia. Polewamy sałatkę.
Wierzch posypujemy ziarnami słonecznika.
Nie przepadam za rukolą, ale zastąpię ją po prostu sałatą lodową.