Ucierane ciasto ze śliwkami

Jakie ciasto przygotować, jeśli w domu są tylko podstawowe składniki i owoce? Na przykład ciasto ucierane! Będzie to dobry wybór zwłaszcza jeśli nie chcemy spędzić w kuchni zbyt wiele czasu. Dobrze przygotowane ciasto ucierane potrafi przynieść podniebieniu samych pozytywnych wrażeń 😉

Pamiętajcie, aby składniki były w temperaturze pokojowej, a ciasta po dodaniu mąki nie mieszać dłużej niż jest to potrzebne (czyli tylko do połączenia).

  • 200 g masła
  • 180 g drobnego cukru
  • 5 jajek
  • 3 lekko kopiaste łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 g fioletowych śliwek (około 15-16 sztuk)

Masło, jajka oraz kwaśna śmietana powinny być wyjęte z lodówki odpowiednio wcześniej, by nabrały temperatury pokojowej.

Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy po 1 żółtku oraz kwaśną śmietanę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy maślanej. Początkowo mieszamy za pomocą miksera, a następnie szpatułką, nie za długo (ucierane ciasto tego nie lubi).

Białka ubijamy na sztywną pianę w oddzielnym naczyniu. Dodajemy do masy maślanej w 2 partiach, delikatnie mieszamy szpatułką.

Masę rozprowadzamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (21x32cm). Na wierzchu rozkładamy wypestkowane i przekrojone na pół śliwki (przecięciem do góry).

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35-40 minut (do suchego patyczka).