Ucierane ciasto ze śliwkami
Jakie ciasto przygotować, jeśli w domu są tylko podstawowe składniki i owoce? Na przykład ciasto ucierane! Będzie to dobry wybór zwłaszcza jeśli nie chcemy spędzić w kuchni zbyt wiele czasu. Dobrze przygotowane ciasto ucierane potrafi przynieść podniebieniu samych pozytywnych wrażeń 😉
Pamiętajcie, aby składniki były w temperaturze pokojowej, a ciasta po dodaniu mąki nie mieszać dłużej niż jest to potrzebne (czyli tylko do połączenia).
- 200 g masła
- 180 g drobnego cukru
- 5 jajek
- 3 lekko kopiaste łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 3 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g fioletowych śliwek (około 15-16 sztuk)
Masło, jajka oraz kwaśna śmietana powinny być wyjęte z lodówki odpowiednio wcześniej, by nabrały temperatury pokojowej.
Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy po 1 żółtku oraz kwaśną śmietanę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy maślanej. Początkowo mieszamy za pomocą miksera, a następnie szpatułką, nie za długo (ucierane ciasto tego nie lubi).
Białka ubijamy na sztywną pianę w oddzielnym naczyniu. Dodajemy do masy maślanej w 2 partiach, delikatnie mieszamy szpatułką.
Masę rozprowadzamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (21x32cm). Na wierzchu rozkładamy wypestkowane i przekrojone na pół śliwki (przecięciem do góry).
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35-40 minut (do suchego patyczka).
lubię bardzo takie ciasta