Surówka z kapusty pekińskiej z porem i ogórkiem
Surówka z kapusty pekińskiej z porem i zielonym ogórkiem, przygotowana troszkę na wzór surówki z tego przepisu.
Zamiast szczypiorku, jest koperek, a zamiast dwóch rodzajów ogórków, tylko ten zielony.
Jak dla mnie pierwowzór zdecydowanie wygrywa pojedynek. Najważniejsze, że rodzince smakowało.
- 1 mała kapusta pekińska lub 1/2 dużej
- 1 ogórek zielony
- 1 por
- 2-3 łyżki majonezu
- 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- 1 płaska łyżka posiekanego koperku
- sól, pieprz
Kapustę pekińską drobno szatkujemy.
Pora kroimy na ćwierć plasterki.
Ogórka obieramy ze skórki. Kroimy na pół. Wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki (można każdą połówkę przekroić jeszcze raz na pół).
Majonez łączymy ze śmietaną i octem winnym. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Łączymy z koperkiem.
Wszystkie składniki mieszamy.