Surówka z kapusty pekińskiej z porem i ogórkiem

Surówka z kapusty pekińskiej z porem i zielonym ogórkiem, przygotowana troszkę na wzór surówki z tego przepisu.

Zamiast szczypiorku, jest koperek, a zamiast dwóch rodzajów ogórków, tylko ten zielony.

Jak dla mnie pierwowzór zdecydowanie wygrywa pojedynek. Najważniejsze, że rodzince smakowało.

  • 1 mała kapusta pekińska lub 1/2 dużej
  • 1 ogórek zielony
  • 1 por
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • 1 płaska łyżka posiekanego koperku
  • sól, pieprz

Kapustę pekińską drobno szatkujemy.

Pora kroimy na ćwierć plasterki.

Ogórka obieramy ze skórki. Kroimy na pół. Wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki (można każdą połówkę przekroić jeszcze raz na pół).

Majonez łączymy ze śmietaną i octem winnym. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Łączymy z koperkiem.

Wszystkie składniki mieszamy.