Wiosenna sałatka z tortellini
Przedstawiam Wam kolejny pomysł na sałatkę z tortellini. Dzięki sałacie, pomidorkom i rzodkiewkom ma ona bardzo wiosenny charakter. Na blogu znajdziecie też inne bardzo fajne i popularne przepisy na sałatki z tortellini m.in. sałatka z tortellini z rukolą i suszonymi pomidorami, sałatka z tortellini i kurczakiem, sałatka z tortellini i ananasem.
Tortellini zawsze wybieram świeże, bo bardziej mi ono smakuje. Jeśli mam wybór, to sięgam po to drobniejsze, które w sałatkach sprawdza się po prostu lepiej. Sam smak, czyli czy jest to tortellini mięsne, serowe czy np ze szpinakiem, ma tak naprawdę dla mnie drugorzędne znaczenie, bo w zasadzie, każde jest fajne 😉
Sałatka z tortellini to zawsze dobry wybór na smaczny posiłek. Super się sprawdzi w roli sałatki kolacyjnej, ale też jako sałatka imprezowa.
- 250 g tortellini (u mnie mięsne) – najlepiej sprawdzi się drobne, świeże
- 2 mini sałaty rzymskie
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 czerwona papryka
- 1 mała czerwona cebula
- 4 jajka
- 2-3 łyżki majonezu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Tortellini gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy w kostkę.
Pomidorki kroimy na pół. Rzodkiewki kroimy na ćwiartki. Paprykę kroimy w kostkę.
Cebulę czerwoną kroimy w piórka (jeśli masz dużą cebulę, pokrój ją w kostkę).
Sałatę rzymską siekamy.
W misce mieszamy sałatę, tortellini, jajka oraz warzywa. Dodajemy majonez zmieszany ze śmietaną, doprawiony ziołami oraz solą i pieprzem. Mieszamy.