Sernik malinowy bez pieczenia

Serniczek bez pieczenia z malinami i waniliową pianką poleca się jako ciasto do kawy lub słodki upominek na Dzień Matki. Jest bardzo łatwy i szybki do przygotowania. Pyszny. Przy wykorzystaniu 1 opakowania galaretki ma konsystencję lekkiej pianki. Jest świetny, choć mniej stabilny niż przy wykorzystaniu dwóch galaretek.

Sernik malinowy bez pieczenia jest puszysty i delikatny. Idealnie przeplatają się w nim słodko-kwaśne smaki.

Mój synek pytał, czy będę go dawać na blog, a kiedy usłyszał, że tak, powiedział: „Napisz, że jest przepyszny i twoja rodzina poleca” 🙂 No to piszę 😉

Taką masę można również rozłożyć do pucharków i podać w formie deseru. Wówczas 1 op. galaretki będzie w zupełności wystarczające.

  • 500 g gęstego (!) twarogu sernikowego (najlepiej w temp. pokojowej)
  • 375 g malin
  • 1-2 op. galaretki malinowej *
  • 200 ml śmietanki 36% MU!, schłodzonej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • kilka (8-10) okrągłych biszkoptów

Masa serkowa:

  • 350 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 1 op. galaretki cytrynowej

Do dekoracji

  • bita śmietana
  • kilka pokruszonych bezików
  • świeże maliny
  • listki mięty

Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody (* przy wykorzystaniu 1 opakowania galaretki serniczek ma dosyć piankową konsystencję. Można zwiększyć ilość galaretki do dwóch opakowań i rozpuścić je w tej samej ilości wody. Masa z wykorzystaniem 1 op. galaretki świetnie się sprawdzi przy przygotowaniu tego deseru w pucharkach). Studzimy.

250 g malin miksujemy blenderem na mus. Przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek.

W misie miksera umieszczamy twaróg, cukier oraz śmietankę. Miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Następnie wlewamy mus malinowy, ponownie miksujemy do połączenia. Na końcu dodajemy przestudzoną, lekko tężejącą galaretkę, miksujemy.

Na dnie tortownicy o średnicy 20cm rozkładamy biszkopty. Wylewamy połowę masy serowej. Rozkładamy pozostałe maliny (spieszymy się, bo masa serowa szybko tężeje), przykrywamy je pozostałą masą serową. Wyrównujemy. Odstawiamy do schłodzenia.

Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do przestudzenia. Następnie wlewamy do miski z serkiem waniliowym i miksujemy do połączenia. Masę wylewamy na stężały serniczek. Odstawiamy do schłodzenia.

Wierzch serniczka można udekorować rozetkami z bitej śmietany, świeżymi malinami oraz pokruszonymi bezikami i listkami mięty.