Biszkopt kakaowy z masą budyniową i frużeliną wiśniową

Przed Wami biszkopt kakaowy, który możecie przygotować zarówno jako ciasto do kawy na niedzielę, jak i na większą uroczystość rodzinną. Jest bardzo dobre.

Biszkopt kakaowy przełożony jest tutaj domowym kremem budyniowym, a lekkości i orzeźwienia nadaje całości wiśniowa frużelina.

Ciasto zyskuje na smaku z każdym kolejnym dniem.

Biszkopt:

  • 7 jajek
  • 1 lekko kopiasta szklanka drobnego cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1-2 łyżki kakao
  • 2-3 łyżki oleju

Masa budyniowa:

  • 500 ml mleka 3,2% MU!
  • 90 g cukru
  • 65 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka
  • 200 g masła

Frużelina wiśniowa:

  • 500 g wiśni mrożonych
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 kopiaste łyżeczki mąki ziemniaczanej

Całe jajka miksujemy wraz z cukrem do uzyskania jasnej, puszystej masy (około 10 minut, aż do potrojenia objętości). Wlewamy olej i jeszcze chwilę miksujemy. Następnie dodajemy mąkę przesianą z gorzkim kakao, delikatnie mieszamy szpatułką. Przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut. Po przestudzeniu kroimy na dwa blaty.


Pół szklanki mleka łączymy z żółtkami oraz obiema mąkami. Dokładnie mieszamy.

Pozostałe mleko (1 i 1/2 szklanki) wraz z cukrem doprowadzamy do wrzenia. Na gotujące się mleko wlewamy przygotowaną mieszankę. Cały czas mieszając, gotujemy, aż do otrzymania gęstej masy budyniowej (po tym czasie warto masę gotować jeszcze przez dodatkowe 2 minuty. Cały czas mieszamy, by nie przypalić masy). Studzimy.

Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy zimny budyń. Pod koniec można dodatkowo dodać do masy kieliszek rumu.


Wiśnie (bez wcześniejszego rozmrażania) umieszczamy w garnku. Zasypujemy cukrem. Podgrzewamy. Gdy owoce puszczą sok dodajemy sok z cytryny. Podgrzewamy dalej.

Żelatynę zalewamy 6 łyżeczkami zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia.

Do naczynia z gorącymi wiśniami dodajemy mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w 1/5 szklanki zimnej wody. Gotujemy na małym ogniu, delikatnie mieszając, aż do zgęstnienia. Zdejmujemy z palnika i dodajemy napęczniałą żelatynę. Odstawiamy do stężenia.


Na jednym blacie biszkoptowym rozprowadzamy masę budyniową. Wykładamy tężejącą frużelinę wiśniową. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym.

Wierzch dekorujemy dowolną, ulubioną polewą czekoladową.

Przepis powstał przy współpracy z marką OSM Wart-Milk


Polecam również przepis na
Panna Cotta