Sałatka z kurczakiem i winogronami

To była jedna z trzech sałatek, jakie przygotowałam na małą uroczystość rodzinną. Nie byłam pewna jej smaku, ale ostatecznie okazała się świetna i to właśnie ona smakowała mi najbardziej. Wyszła lekka i soczysta.

Zdjęcie mam tylko jedno, i to takie zrobione na szybko, 5 minut przed przyjściem gości 😉

Bazę sałatki stanowi tutaj zielenina, liście świeżego szpinaku oraz roszponka skropione kremem z fig i daktyli z octem balsamicznym Coteca. Ja ten krem kupiłam nieco z przypadku, ale zakochałam się w jego smaku i używam go regularnie do różnych sałatek. Sałatka zawiera też kawałki usmażonej piersi kurczaka, a owocowego, lekkiego charakteru nadają winogrona oraz jabłko. Aby całość nie była „nudna” jest też element do pochrupania, w postaci różnego rodzaju orzeszków.

Nie byłabym też sobą, gdybym oprócz kremu balsamicznego nie dodała do sałatki nieco majonezu, który zmieszałam ze śmietaną i polałam takim sosem po wierzchu sałatki 😉 Całość wyszła świetna, dlatego polecam.

PS. A na zdjęciu w tle druga sałatka – Gyros. Była jeszcze jedna, z orzeszkami ziemnymi, jabłkiem i tuńczykiem

  • około 100 g świeżego szpinaku (najlepiej małe listki)
  • 50 g roszponki
  • 1 duża pierś kurczaka
  • po 130-150 g winogron zielonych i różowych/lub ciemnych, najlepiej bezpestkowych
  • garść/dwie orzechów – u mnie po trochę włoskich, laskowych, nerkowców oraz ziemnych
  • 1 jabłko
  • 1-2 łyżki kremu z fig i daktyli z octem balsamicznym
  • 1 łyżka majonezu kieleckiego
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • sok z połowy małej cytryny
  • przyprawa gyros
  • sól, pieprz, cukier

Oczyszczone mięso kroimy w kostkę. Oprószamy przyprawą do gyrosa, skrapiamy 1 łyżką oleju i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na około 30 minut, po czym obsmażamy na rozgrzanej patelni.

Winogrona myjemy, osuszamy, kroimy na pół.

Orzechy z grubsza siekamy.

Jabłko obieramy, kroimy w drobną kostkę. Od razu skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ciemniało.

Do miski lub na półmisek wykładamy umyte i osuszone szpinak i roszponkę. Skrapiamy kremem balsamicznym z figami i daktylami. Rozkładamy przestudzone mięso oraz winogrona. Posypujemy mieszanką posiekanych orzechów.

Majonez łączymy ze śmietaną. Doprawiamy do smaku odrobiną soku z cytryny, solą, pieprzem oraz cukrem, mieszamy. Polewamy sałatkę. Na wierzchu rozkładamy pokrojone jabłko.