Ciasto Biskup

Na to ciasto miałam ochotę już od dawna. Wreszcie zrobiłam je jako jedno z 3 ciast na małą uroczystość rodzinną.

Ciasto Biskup to jasny biszkopt, galaretka z dodatkiem dżemu z czarnej porzeczki, krem budyniowy oraz beza kokosowo-makowa. Całość fajnie się komponuje. Ciasto jest wysokie i podzielne, więc idealnie sprawdzi się na różne uroczystości rodzinne.

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1/2 szkl. drobnego cukru
  • 1/2 szkl. mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 2 łyżki oleju

Galaretka:

  • 2 galaretki wiśniowe
  • 2 szklanki wody
  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki

Krem budyniowy:

  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 200 g miękkiego masła

Beza makowo-kokosowa

  • 4 białka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 szkl. suchego maku
  • 1 szkl. wiórków kokosowych

Całe jajka miksujemy wraz z cukrem na jasną i puszystą masę (do potrojenia objętości, nawet 10 minut). Wlewamy wodę oraz olej i jeszcze chwilę miksujemy. Obroty miksera zmniejszamy do minimum, dodajemy obie mąki, miksujemy do połączenia. Wylewamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut.


W 500 ml gorącej wody rozpuszczamy galaretki wiśniowe. Następnie dodajemy dżem, mieszamy. Odstawiamy do schłodzenia. Tężejącą galaretkę wylewamy na przestudzony biszkopt.


Z podanej ilości mleka odlewamy 1/2 szklanki. Łączymy je z żółtkami oraz mąką pszenną i ziemniaczaną i dokładnie mieszamy.

Pozostałe mleko wraz z cukrem i cukrem wanilinowym doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy przygotowaną mieszankę budyniową i stale mieszając, gotujemy aż do zgęstnienia. Studzimy.

Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy przestudzony budyń. Miksujemy do połączenia. Pod koniec można dodać do masy kieliszek rumu.

Przygotowaną masę wykładamy na stężałą galaretkę.


Białka ubijamy na sztywną pianę. Łyżka po łyżce dodajemy cukier. Do lśniącej masy wsypujemy mak oraz wiórki kokosowe, delikatnie mieszamy szpatułką. Wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut.

Po lekkim przestudzeniu kładziemy na krem budyniowy.

Inspiracja