Sałatka warstwowa z rzodkiewką i jajkiem

Sałatki warstwowe bardzo fajnie sprawdzają się na różnego typu imprezach, bo zdecydowanie ładnie prezentują się w salaterce. Ale czy taką sałatkę warstwową można przygotować w prostej wersji jako np codzienna sałatka kolacyjna? No pewnie!

Jako, że ostatnio staramy się jeść dużo więcej warzyw, przygotowałam prostą sałatkę, ale w takiej wersji warstwowej. Dzięki temu zwykła kolacja nabrała nieco odświętnego charakteru 😉

Sałatka składa się głównie z dużej ilości zieleniny. U mnie jest to kapusta pekińska oraz rukola. Do tego mamy zielonego ogórka, marchewkę i rzodkiewki, a także jajka i ziarna słonecznika. Sos przygotowałam na bazie skyru, ale nie byłabym sobą, gdybym nie dodała choć jednej łyżki majonezu kieleckiego 🙂

Co powiecie na taką zdrową sałatkę?

  • 1/2 małej kapusty pekińskiej
  • garść/dwie rukoli
  • 3 jajka
  • 1 marchewka
  • 1 zielony ogórek
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • garść ziaren słonecznika
  • 150 g skyru
  • 1 pełna łyżka majonezu kieleckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, szczypta cukru

Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu i obraniu kroimy w kostkę.

Marchewkę kroimy na słupki lub trzemy na dużych oczkach tarki.

Obranego i pozbawionego gniazda nasiennego ogórka kroimy na mniejsze kawałki.

Rzodkiewki kroimy na plasterki.

Kapustę drobno siekamy. Mieszamy z umytą i osuszoną rukolą.

Skyr łączymy z majonezem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku szczyptą cukru oraz solą i pieprzem.


Na dnie szklanej salaterki układamy połowę kapusty pekińskiej z rukolą. Wykładamy połowę sosu. Następnie dajemy warstwę marchewki, ogórka, rzodkiewki oraz jajek. Wykładamy resztę sosu. Dodajemy resztę kapusty z rukolą. Posypujemy podprażonym słonecznikiem.


Polecam również przepis na
Panna Cotta