Makaron z pomidorowo-serowym sosem i rukolą

Proste i szybkie danie bezmięsne.

Do klasycznego sosu pomidorowego dodałam ser gorgonzola, który pozostał mi z poprzedniego obiadu. Słodko-słony smak sosu, makaron i obowiązkowo rukola, dały kombinację pysznego dania obiadowego na bazie makaronu.

  • 300-400 g ulubionego makaronu
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g sera gorgonzola
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • 2-3 łyżki słodkiej śmietanki
  • sól, pieprz
  • olej
  • około 40 g rukoli

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek kroimy na cienkie plasterki.

Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Wrzucamy cebulę. Smażymy aż do jej zeszklenia. Dodajemy posiekany czosnek i smażymy jeszcze chwilkę, cały czas mieszając. Dodajemy pomidory wraz z zalewą. Dusimy na średnim ogniu aż do uzyskania gęstego, gładkiego sosu. Doprawiamy do smaku cukrem oraz pieprzem i niewielką ilością soli. Dodajemy połamaną na kawałki gorgonzolę. Podgrzewamy, mieszając, aż do rozpuszczenia się sera. Wlewamy śmietankę i jeszcze chwilę podgrzewamy całość. W razie potrzeby doprawiamy do smaku pieprzem lub solą.

W międzyczasie w osolonej wodzie gotujemy makaron na al dente. Odcedzamy.

Makaron podajemy z sosem pomidorowym (nałożonym na makaron, lub wymieszanym w całości na patelni), posypujemy po wierzchu umytą i osuszoną rukolą.


Polecam również przepis na
Panna Cotta